Roitman, Dr. Jessica Vance

Jessica Roitman is als onderzoeker verbonden aan het KITLV op het gebied van de Caribische geschiedenis. Haar project, ‘The Dutch Windward Islands: Confronting the Contradictions of Belonging, 1815-2015’ onderzoekt de migratie, het bestuur, en de gemengde identiteit van de bewoners van de eilanden Saba, St. Maarten en St. Eustatius. Dit project is een onderdeel van het door de NWO gefinancierde project ‘Confronting Caribbean Challenges: Hybrid Identities and Governance in Small-scale Island Jurisdictions’.

Roitman behaalde haar BA (magna cum laude) in religie aan Maryville College in de Verenigde Staten. Daarna haalde ze een MA (magna cum laude) in Latijns-Amerikaanse Taal en Cultuur aan de Vanderbilt University, en in 2009 een PhD aan de faculteit Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Haar promotieonderzoek ging over de interculturele handel en de Sefardim in het Amsterdam van de vroege zeventiende eeuw.

Roitman doet onderzoek op het gebied van identiteit, transnationaliteit en interculturele ontmoetingen en doceert vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Zij heeft gepubliceerd over diverse onderwerpen, waaronder handel en netwerken tussen verschillende etnische groepen. Zij was eerder een fellow bij het Katz Center for Advanced Jewish Studies aan de Universiteit van Pennsylvania en won een NWO-Rubicon postdoc voor een fellowship aan het Birkbeck College, University of London. Van 2008 tot 2013 was zij bij het KITLV als onderzoeker verbonden aan het door NWO gefinancierde project Dutch Atlantic Connections, 1680-1795 project, dat gericht was op het verkeer van mensen, goederen en ideeën in de (Nederlandse) Atlantische wereld.

Geselecteerde publicaties

(with Gert Oostindie) Dutch Atlantic Connections, 1680-1800: Linking Empires, Bridging Borders. Leiden: Brill, vii+422.

(with Aviva Ben-Ur) ‘Adultery Here and There: Crossing Sexual Boundaries in the Dutch Jewish Atlantic’ in: Gert Oostindie and Jessica Vance Roitman (eds.), Dutch Atlantic Connections, 1680-1800: Linking Empires, Bridging Borders, pp. 185-223. Leiden: Brill, 2014.

‘“A Flock of Wolves Instead of Sheep”: The Dutch West India Company and conflict resolution in the Jewish Community of Curacao in the 18th Century’, in: Jane Gerber (ed.), The Jews in the Caribbean, pp. 85-105. Oxford: Littman Library of Jewish Civilization, 2013).

Klik hier voor de volledige publicatielijst (in PDF).

Gerelateerde projecten
Gerelateerde links