Hai tanahku Papua…’ O mijn land Papoea… Isaak Samuel Kijne, 1899-1970: Zendeling-leraar in Nieuw-Guinea

 

Zending en missie hebben een belangrijke rol gespeeld in de expansie van Europese mogendheden overzee en in de ontwikkeling van het denkbeeld van een Groter Brittannië, een Groter Frankrijk en een Groter Nederland. Welke rol zending en missie hebben gespeeld tijdens de dekolonisatie is echter een vraag die minder aandacht heeft gekregen. Dit project wil door middel van een biografie over Isaak Samuel Kijne de verhouding onderzoeken waarin religie stond tot kolonialisme en dekolonisatie. Binnen dit kader wil deze biografie in het bijzonder de verhouding onderzoeken waarin de zending stond tot etniciteit, Papoea talen en culturen, onderwijs, bestuur van de zendingsvereniging, koloniaal bestuur, missie, dekolonisatie en nationalisme.

Deze biografie wil antwoord geven op de vraag welke rol Kijne in deze verhoudingen heeft gespeeld en wat hij voor Papoea heeft betekend. In 1925 componeerde de zendeling-leraar Kijne, na zijn eerste tournee in Nieuw-Guinea, ‘Hai tanahkoe Papoea’ (O mijn land Papoea). De melodie had hij overgenomen van het Nederlandse volksliedje ‘Aan het vaderland’ van de componist Marius A. Brandts Buys. Deze hymne, die Kijne in het Indonesisch schreef, werd in 1961 door de Nieuw-Guinea Raad – het parlement van Nederlands Nieuw-Guinea – verheven tot volkslied. Twee jaar later toen de Republiek Indonesië de volledige bestuurlijke controle over het gebied kreeg werd de hymne verboden, maar ‘Hai tanahkoe Papoea’ wordt nog steeds erkend als volkslied door activisten voor een onafhankelijk Papoea. Ook is Kijnes naam verbonden aan de in 1954 opgerichte Theologische Hogeschool van de Evangelisch Christelijke Kerk in Papoea’s hoofdstad Jayapura, het vroegere Hollandia: Sekolah Tinggi Teologi Gereja Kristen Injili ‘I.S. Kijne’.

PROJECTEN

Klik hier om terug te gaan naar de volledige lijst van onderzoeksprojecten die momenteel worden uitgevoerd aan het KITLV/Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies en in samenwerking met andere departementen en instituten.

Gerelateerde onderzoekers