Blog: Corona-dossier Aruba

Door Jan Bant.

De situatie op Aruba in augustus 2020 beantwoordde aan vele Corona-clichés. Onzekerheid, afwezigheid, afstand. Er gold een avondklok en een samenscholingsverbod; mondkapjes waren verplicht en uitgaan was verboden. Ook de winkels waren dicht en kinderen hadden bijna overal online les. Er was weinig persoonlijk contact mogelijk en thuiswerken was de standaard. Perspectief was er weinig.

Het toerisme had het zwaar te verduren onder deze maatregelen. Er kwamen nauwelijks vluchten binnen. Cruiseschepen mochten niet meer aan land. Omdat het toerisme de steunpilaar is van de Arubaanse economie, had dit verregaande gevolgen voor veel Arubanen. Niet alleen de souvenirwinkels, hotels en touroperators hadden het zwaar, maar ook de supermarkten en restaurants draaiden slecht. Hierdoor kwamen veel mensen (tijdelijk) zonder werk te zitten en veroorzaakten de Corona-maatregelen een domino-effect op de Arubaanse economie. Veel Arubanen deden aanspraak op de voedselbank of werden bijgestaan door andere particuliere initiatieven.

Half oktober ging het beter en werden de maatregelen versoepeld. De avondklok werd ingetrokken, restaurants gingen open en er kwamen weer buitenlandse vluchten aan. Bij de binnenkomst van elk gebouw stonden potjes desinfectiegel en gedragsinstructies in verschillende talen – vaak door elkaar heen.

De foto’s in dit dossier laten zien hoe de maatregelen en gedragsregels op Aruba gecommuniceerd worden. Ze schetsen een beeld van een eiland dat net uit een lockdown komt en laten zien hoe men op een meertalig eiland de hele bevolking probeert aan te spreken om verspreiding van het virus te stoppen. Door Papiaments, Spaans, Engels en Nederlands – apart én door elkaar heen – te gebruiken, kan de bevolking optimaal worden bereikt. In eerste instantie leek dit succesvol te verlopen, er waren steeds minder besmettingen. In de decemberdagen verslechterde de coronasituatie helaas, en het was voor iedereen giswerk wat 2021 zou brengen.

Tekst en fotografie van Jan Bant. Hij is geboren en getogen op Aruba, studeert Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en was in 2020 als stagiair verbonden aan het ‘Travelling Caribbean Heritage‘ project.

No Comments

Post A Comment