Gert Oostindie over de Gouden Koets: “…in het museum ermee”

Gert Oostindie in RTL Nieuws n.a.v. de discussie over het gebruik van de Gouden Koets. Op één van deze zijpanelen staat een afbeelding van een witte vrouw op een troon. Mensen van Aziatische en  Afrikaanse afkomst brengen onderdanig handelswaren en lijken net tot slaaf gemaakten.

“Je kan niet zo maar alles weghalen, als de geschiedenis niet bevalt”, zegt Gert Oostindie. Hij is hoogleraar koloniale geschiedenis en directeur van onderzoeksinstituut Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). “Maar juist door een koloniaal monument te laten staan en iets toe te voegen, laat je het koloniale verleden zien. Het is nou eenmaal het verleden. Daar kan je dan niet van weglopen.”

“Je kan er dus wel een nieuwe betekenis aan geven. Zoals het ter discussie stellen van het onderwerp of teksten bij standbeelden schrijven”, noemt Oostindie als voorbeelden. “De koets is een specifiek geval. Daar kan je moeilijk allerlei bordjes met beschrijvingen opplakken. Er zijn twee keuzes: gebruiken of niet. Ik zou zelf zeggen, in het museum ermee.” Oostindie verwacht dan ook niet dat de koning en koningin de koets nog gaan gebruiken na de restauratie. “Het is letterlijk een museumstuk.”

Lees meer.

Afbeelding: ANP.

No Comments

Post A Comment