In Trouw en de Volkskrant: Den Haag wil onderzoek naar eigen slavernijverleden

Den Haag laat in navolging van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht haar slavernijverleden door historici onder de loep nemen. De vier grote steden lopen vooruit op een nationaal onderzoek, waar zij zelf voor pleiten, naar de rol van de Nederlandse staat in de slavernij.

“Formeel is de opdracht nog niet binnen, maar het klopt: wij gaan de historische banden van Den Haag met slavernij onderzoeken”, zegt Gert Oostindie, directeur KITLV in Trouw van 27 juni jl. De studie, die ook over het koloniale verleden van de stad zal gaan, moet volgend jaar af zijn, vertelt hij.

Voor het onderzoek bekijkt Oostindie samen met historicus en KITLV-onderzoeker Esther Captain en Valika Smeulders, hoofd geschiedenis van het Amsterdamse Rijksmuseum, naast het slavernijverleden ook de bredere, koloniale geschiedenis. Aan de Volkskrant van 28 juni jl. vertelt Oostindie dat in het onderzoek ook aandacht wordt besteed aan twee andere groepen die in Den Haag prominent aanwezig zijn. ‘De Indische en de Hindoestaanse gemeenschap. De contractarbeid in Suriname is immers de directe opvolger van de slavernij geweest’.

No Comments

Post A Comment