KITLV jaarverslag 2021 online beschikbaar

Het jaar 2021 stond, helaas, onverminderd in het teken van de pandemie, die, zoals in het vorige jaarverslag al aangemerkt, binnen het KITLV diepe sporen trok. Werken op kantoor was slechts mondjesmaat mogelijk. Het organiseren van veldwerk was niet onmogelijk, maar wel een grote uitdaging. De medewerkers hebben zich er creatief en vaak op bewonderenswaardige wijze doorheen geslagen. Tegelijkertijd was met name de derde lockdown, na een zomer van vaccinaties en optimisme, net als voor veel andere organisaties een grote klap.

De medewerkers hebben zich er creatief en vaak op bewonderenswaardige wijze doorheen geslagen. Tegelijkertijd was met name de derde lockdown, na een zomer van vaccinaties en optimisme, net als voor veel andere organisaties een grote klap.

Wel heeft Covid-19 geleid tot een aantal innovaties. Zo is het instituut, met behulp van nieuw aangeschafte ‘360° camera’s, succesvol aan de slag gegaan met het organiseren van seminars, workshops en andere meetings in hybride vorm. Het in winterslaap verkerende fellowship programma werd voorzichtig nieuw leven ingeblazen in de vorm van digitale fellowships, gericht op samenwerking op afstand. Verschillende onderzoekers hebben nieuwe digitale onderzoeksmethoden geïncorporeerd in hun onderzoekspraktijk. Daarnaast is er een start gemaakt met een serie videoportretten van onderzoekers. Daarvan staan er inmiddels al enkele online.

De door het instituut nieuw ingeslagen richting op het terrein van de klimaatcrisis en de gevolgen ervan in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied heeft het afgelopen jaar verder vorm gekregen. Waar in 2020 reeds enkele PhD projecten waren gestart, was 2021 het jaar van het officiële startschot van twee nieuwe collaboratieve projecten. In april begon het door de KNAW gefinancierde pilot project ‘Climate change and governance in marine protected areas in Indonesia and the Caribbean’, een samenwerking tussen natuurwetenschappers en sociale wetenschappers. In september startte het NWO- project ‘Islanders at the helm; Co-creating sustainable and inclusive solutions for social adaptation to climate challenges in the (Dutch) Caribbean’. Voor het eerste project werd een postdoc geworven. Voor het tweede project werden maar liefst vier nieuwe PhD’s en vier nieuwe postdocs geworven.

No Comments

Post A Comment