Livestream Bevrijdingsdialoog & Vrijheidsdebat 16 augustus

Stichting Nusantara-Amsterdam organiseerde op zondag 16 augustus de ‘Bevrijdingsdialoog & Vrijheidsdebat’ in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam. Het thema van de ‘Bevrijdingsdialoog & Vrijheidsdebat’ was 75 jaar vrijheid & 75 jaar verzet waarbij de focus lag op het thema van de keynote speech door prof. dr. Fridus Steijlen (VU/KITLV).

Keynote
Fridus Steijlen sprak in zijn keynote speech over de lange weg van verzet & strijd naar vrijheid en emancipatie in de Nederlandse koloniën. Hij nam het publiek mee vanuit twee heldere aanklachten tegen het kolonialisme en slavernij, respectievelijk ‘Als ik een Nederlander was’ en ‘Wij slaven van Suriname’ en wat de steevaste reactie was van de kolonisator; onderdrukken door middel van beroepsverbod, verbanning en gevangenschap.

Ook liet hij in zijn keynote speech zien dat de strijdende Surinamers, Antillianen en Indonesiërs tijdens WO-II korte tijd prioriteit legden bij de geallieerde strijd tegen het fascisme van Duitsland en Japan, om in 1945 hun eigen strijd weer voor te zetten.

Tenslotte ging hij in op de actualiteit over de strijd om zelfbeschikking van volkeren en de anti-racisme strijd in Nederland, Indonesië en de Verenigde Staten.

Panel
De dialoog & het debat werd gemodereerd door drs. Nancy Jouwe met deelname van jongeren, verbonden aan New Amsterdam Film Company en aan Zwart X Oranje en de onderzoekers dr. Esther Captain, verbonden aan KITLV en dr. Guno Jones, verbonden aan de VU.

Bekijk de livestream hier.

No Comments

Post A Comment