Nieuwe publicatie: Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag

In de zomer van 2021 heeft de gemeente Den Haag het KITLV, de opdracht gegeven een onderzoek te doen naar het koloniale en slavernijverleden van de stad. KITLV werkte samen met onder andere het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum. Op 20 november wordt de onderzoeksresultaten die resulteerden in het boek Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag gepresenteerd. Het boek onder redactie van Esther Captain, Gert Oostindie en Valika Smeulders en uitgegeven door Boom Uitgevers wordt die middag aangeboden aan burgemeester Jan van Zanen.

Abstract boek
Den Haag is als zetel van de regering en het hof historisch gezien sterk verbonden met de koloniën en met slavernij. Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag belicht deze geschiedenis van vele kanten. Aan bod komen de rol van Haagse elites en hun koloniale belangen, de aanwezigheid van slaafgemaakten uit Afrika en Azië in de Hofstad en de betrokkenheid van het huis van Oranje-Nassau bij het koloniale en slavernijverleden van Den Haag. Ook vooroorlogs antikoloniaal activisme, de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse migratie vanuit de kolonies naar Den Haag worden beschreven.

Dit boek laat zien dat de koloniale geschiedenis en de dekolonisatie allerlei sporen hebben achtergelaten in de stad, in de cultuur en architectuur. Ook de huidige Haagse burgers komen aan het woord. Zij vertellen wat dit verleden voor hen en voor de stad van vandaag betekent. De hedendaagse functie van Den Haag als ‘stad van recht en vrede’ brengt bovendien de verantwoordelijkheid mee om haar rol in de koloniale geschiedenis te onderkennen.

Uitgever
Boom Uitgevers

No Comments

Post A Comment