Nieuwe publicatie | Staat en slavernij: het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen

Op 15 juni 2023 verschijnt Staat en slavernij: het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen bij Uitgeverij Athenaeum. Het boek roept de vertegenwoordigers van de Nederlandse staat in het herdenkingsjaar 2023 op om ruimte te maken voor voortgaande dialoog en de mogelijkheid van herstel.

Dit rijk geïllustreerde boek laat zien op welke wijze de Nederlandse staat en zijn voorlopers betrokken waren bij het koloniale slavernijverleden. Meer dan dertig auteurs bespreken in ruim vierhonderd pagina’s vele aspecten van koloniale slavernij wereldwijd.

Het boek bestaat uit vier delen. Allereerst bespreekt het de actuele vraagstukken. Deel 2 brengt in kaart hoe de slavenhandel en slavernij tijdens en na de afschaffingen tot veranderingen en doorwerkingen hebben geleid. Deel 3 richt zich op de wereldwijde impact die het Nederlandse koloniale slavernijverleden heeft gehad op samenlevingen in Afrika, Azië en Noord- en Zuid-Amerika en in Nederland zelf. Het laatste deel gaat het verst terug in de tijd en kijkt naar de vroege vorming van kolonialisme en slavernij. Elk van deze vier delen wordt voorafgegaan door een kunstwerk.

No Comments

Post A Comment