Onderzoek naar de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Tilburg

Burgemeester en wethouders van Tilburg hebben, in vervolg op een motie van de gemeenteraad, het KITLV opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de koloniale en postkoloniale geschiedenis van de stad.

Het onderzoek zal in twee delen worden gescheiden:
1) Archief onderzoek: het in beeld brengen van de koloniale geschiedenis van de stad tot het eind van de koloniale periode (midden 20e eeuw).

2) Mondelinge geschiedenis: Tilburgse burgers komen aan het woord over hun koloniale en postkoloniale ervaringen. De interviews zullen worden gehouden door studenten aan Tilburgse onderwijsinstellingen en door aan lokale maatschappelijke organisaties verbonden vrijwilligers.

KITLV werkt bij dit onderzoek nauw samen met deskundigen van het Stadsmuseum Tilburg en het Regionaal Archief Tilburg. Projectleider is Rosemarijn Hoefte.

Het onderzoek zal in het najaar van 2022 van start gaan en de eerste resultaten zullen in juni 2023 bekend zijn. Later dat jaar zal ook een toegankelijk geschreven, geïllustreerd boek worden gepubliceerd.

Foto: Regionaal Archief Tilburg.

Projectleider is prof. dr. Rosemarijn Hoefte, historicus gespecialiseerd in het Caraïbisch gebied. Haar belangrijkste aandachtsgebieden zijn de geschiedenis van Suriname in de postslavernij periode, migratie en onvrije arbeid en hedendaagse Caraïbische geschiedenis.

Tilburg onderzoekt koloniaal verleden, tilburg.nl, 25 juli 2022.