Onderzoek naar de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Tilburg

Burgemeester en wethouders van Tilburg hebben, in vervolg op een motie van de gemeenteraad, het KITLV opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de koloniale en postkoloniale geschiedenis van de stad.

Het onderzoek zal in twee delen worden gescheiden:
1) Archief onderzoek: het in beeld brengen van de koloniale geschiedenis van de stad tot het eind van de koloniale periode (midden 20e eeuw).

2) Mondelinge geschiedenis: Tilburgse burgers komen aan het woord over hun koloniale en postkoloniale ervaringen. De interviews zullen worden gehouden door studenten aan Tilburgse onderwijsinstellingen en door aan lokale maatschappelijke organisaties verbonden vrijwilligers.

KITLV werkt bij dit onderzoek nauw samen met deskundigen van het Stadsmuseum Tilburg, het Regionaal Archief Tilburg, het TextielMuseum en Tilburg University. Projectleider is Rosemarijn Hoefte.

Het onderzoek zal in het najaar van 2022 van start gaan en de eerste resultaten zullen in juni 2023 bekend zijn. Later dat jaar zal ook een toegankelijk geschreven, geïllustreerd boek worden gepubliceerd.

Foto (banner): Monument herdenking slavernijverleden, Johan Stekelenburgplein, Tilburg. Fotograaf: Alessandra Mignardi in opdracht van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Tilburg.

Foto: Vrijwilligers archiefonderzoek, Regionaal Archief Tilburg, 10 januari 2023. Fotograaf: Maria van der Heyden.

Projectleider is prof. dr. Rosemarijn Hoefte, historicus gespecialiseerd in het Caraïbisch gebied en senior onderzoeker bij het KITLV. Haar belangrijkste aandachtsgebieden zijn de geschiedenis van Suriname in de postslavernij periode, migratie en onvrije arbeid en hedendaagse Caraïbische geschiedenis.

We hadden altijd al een band met de stad Tilburg‘, Geheugen van Tilburg, 30 juni 2023.
Inwoners die willen vertellen over hun koloniaal verleden‘, tilburg.nl, 17 januari 2023.