Podcast over de Ranchi Baby’s, een koloniale erfenis

Een podcast door podcast- en documentairemaker Joost Wilgenhof over de uitzonderlijke geschiedenis van de op zee geboren Ranchi baby’s is vanaf 5 oktober 2022 beschikbaar.

Onderweg van Indonesië naar Nederland werden in 1950 op het stoomschip de Ranchi, met aan boord militairen en hun familie, 37 kinderen geboren. Ze moesten na de Indonesische onafhankelijkheid het land in allerijl verlaten. In de podcast De Ranchi baby’s; Een koloniale erfenis spoort Joost Wilgenhof alle Ranchi baby’s op en duikt zo in hun familiegeschiedenis en worsteling met de erfenis van het koloniale verleden.

De 37 ‘Ranchi baby’s’ op, inmiddels 72 jaar oud, hebben in hun paspoorten geen geboorteland, maar een coördinaat. Sommige Ranchi baby‘s zoeken de confrontatie met het verleden op, anderen laten de geschiedenis liever achter zich. Ook volgt Wilgenhof historicus en KITLV onderzoeker Esther Captain, die in opdracht van de Nederlandse overheid probeert de verschillende perspectieven op de geschiedenis inzichtelijk te maken.

Meer informatie.

No Comments

Post A Comment