Presentatie boek Koloniaal Haarlem

Op 16 november werd het boek Koloniaal Haarlem, geschreven door Rosemarijn Hoefte, Henk Schulte Nordholt, Dineke Stam en Mariette van Wenum) gepresenteerd in de Doelenzaal van bibliotheek Haarlem centrum.

Koloniaal Haarlem

Het boek, uitgegeven door Uitgeverij Loutje, beschrijft de rol van Haarlem en haar inwoners in de koloniale expansie waarbij Nederlanders gebieden veroverden om land en mensen in bezit te nemen en uit te buiten. Het volgt de sporen van dit koloniaal verleden en de onontkoombare aanwezigheid van deze geschiedenis in het Haarlem van nu.

Excuses

Na een toelichting op het onderzoek in opdracht van de gemeente Haarlem door Dineke Stam en Rosemarijn Hoefte, bood burgemeester Jos Wienen namens het gemeentebestuur excuses aan voor het slavernijverleden van de stad:

‘Als stadsbestuur voelen wij ons beschaamd. Over ons lang wegkijken van de pijn van de slavernij in het verleden en ons gebrek aan besef van de last die nakomelingen daar nu nog van meedragen’.

Tweede boekpresentatie

Koloniaal Haarlem, bevat ondermeer het bijzondere verhaal over de rol van boekhandel De Vries in het leven van de antikoloniale Indonesische strijder Tan Malakka. Op dinsdag 28 november zullen de auteurs bij boekhandel De Vries Van Stockum uitgebreider op het boek en de bijzondere verhalen het koloniale verleden van Haarlem ingaan.

In de media

Haarlems Dagblad, 20 november: ‘Misschien heeft Haarlem wel een beetje weggekeken

NOS Nieuws, 17 november: ‘Ook Haarlem biedt excuses aan voor slavernijverleden‘.

No Comments

Post A Comment