Gert Oostindie over de roep om koloniale standbeelden omver te halen

Opnieuw klinkt in Nederland de roep om koloniale standbeelden omver te halen. In het Noordhollands Dagblad zegt Gert Oostindie, hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis en directeur van het KITLV, dat dit een fluitje van een cent moet zijn, want zoveel koloniale standbeelden telt ons land niet, tenzij we die van de óók koloniale Oranje-Nassaus meetellen. “We hebben geen beeldencultuur zoals Engeland, België en Frankrijk.”

Oostindie is niet direct voor het verwijderen van omstreden beelden (Algemeen Dagblad). “Als je het weghaalt, weet je ook niet meer wat er is gebeurd. Ik pleit voor het meer verduidelijken van de historie. Je zou er bijvoorbeeld een standbeeld naast kunnen zetten dat de andere kant belicht. Dan krijg je een boeiend verhaal in de openbare ruimte.”

In Rijnmond Nieuws zegt Oostindie: “Een belangrijk historisch tegengeluid is het oprichten van nieuwe monumenten. Oostindie noemt als voorbeeld het slavernijmonument. “Dingen afbreken is wat je niet moet doen, je moet juist een nieuwe betekenis maken. Dat kan door teksten te plaatsen met een ander verhaal en nieuwe beelden maken. Wat je ook kunt doen, dat is nog niet gebeurd: letterlijk tegenbeelden plaatsen.” Zo zou een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen kunnen worden aangevuld met een beeld dat symboliseert wat hij aanrichtte.

Lees meer in:
Noordhollands Dagblad (of PDF versie)
Algemeen Dagblad
Rijnmond Nieuws
Nu.nl

Afbeelding: Standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven – www.rijnmond.nl

No Comments

Post A Comment