Staat en slavernij aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Minister Hanke Bruins Slot nam op donderdagmiddag 15 juni Staat en slavernij: Het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen in ontvangst. Het boek brengt het Nederlandse slavernijverleden en zijn doorwerkingen in kaart en legt de basis voor een onderzoeksagenda later dit jaar.

Staat en slavernij is onderdeel van een gezamenlijk project dat op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt uitgevoerd door KITLV, IISG, NiNsee en de Universiteit van Curaçao. Staat en slavernij laat zien dat de Nederlandse staat doelbewust, langdurig en structureel betrokken was bij de koloniale slavernij in de Atlantische en Aziatische wereld. Bruins Slot reageert dat de resultaten ‘een confronterend, en soms ronduit schokkend beeld’ geven over de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij koloniale slavernij.

Fotograaf: Bas Czerwinski.

De overhandiging van het boek heeft veel aandacht van de binnenlandse pers gehad. Ondertussen is de tweede druk verschenen, die nu te verkrijgen is in de boekwinkel. Halverwege juli zal een speciale KITLV nieuws update over Staat en slavernij verschijnen met meer informatie over de publicatie en de media-aandacht, ook vanuit het buitenland.

Hieronder een greep uit de media aandacht:

NOS Journaal (15 juni 2023) – reportage door Nicole le Fever, met Esther Captain en Matthias van Rossum.
Nieuwsuur (15 juni 2023) – Esther Captain en Rose Mary Allen in de uitzending.
RTL Nieuws (15 juni 2023) – Matthias van Rossum, Urwin  Vyent en Bruin Slots in de uitzending.
NRC (15 juni 2023) – Bart Funnekotter, interview met Esther Captain en Matthias van Rossum.
Trouw (15 juni 2023) – Maurice Timmermans, interview met Rose Mary Allen en Esther Captain

No Comments

Post A Comment