Vacature | Promovendus ‘Van slavernij naar burgerrechten in Suriname’

Het KITLV is op zoek naar een promovendus ‘Van slavernij naar burgerrechten in Suriname’. Wil je bijdragen aan de verdieping van onze kennis over slavernij, emancipatie en postkoloniaal burgerschap?

Het promotie-onderzoek “Van slavernij naar burgerrechten in Suriname” is deel van het grotere VIDI-onderzoeksproject “How slaves became citizens: Proto-citizenship, empowerment, and inequality in the Age of Emancipation, 1770-1930” onder leiding van dr. Karwan Fatah-Black.

Het deelonderzoek over Suriname is gericht op het vergelijken van emancipatiestrijd en burgerschapspraktijken in de regio’s Commewijne, Para en Paramaribo. De drie regio’s vormden het economische hart van Suriname in de tijd van de slavernij. Op welke manieren hebben mensen zich hier verzet? En hoe vonden gemeenschappen een weg naar vrijheid en autonomie?

Op basis van theoretische inzichten uit de regio en documenten in archieven in Suriname en Nederland ga je op zoek naar een antwoord en draag je bij aan lokale en internationale discussies over slavernij en emancipatie. Het onderzoek kan zowel voltijds (1,0 fte in vier jaar) of deeltijd (0,8 fte in vijf jaar) worden uitgevoerd. Het onderzoek moet resulteren in een academisch proefschrift.

Inzichten uit het onderzoek hebben zowel een wetenschappelijke als een directe maatschappelijke relevantie. Met het projectteam werken we zowel aan de wetenschappelijke als de maatschappelijke benutting van opgedane kennis.

Deadline: 16 juni 2024.

No Comments

Post A Comment