Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog

16/08/2020 @ 13:45 - 17:30

Stichting Nusantara-Amsterdam organiseert op zondag 16 augustus de ‘Bevrijdingsdialoog & Vrijheidsdebat’, van 13.45 uur tot 17.30 uur in het Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240 te Amsterdam, plaatsvindt. Het algemene thema van de ‘Bevrijdingsdialoog & Vrijheidsdebat’ is 75 jaar vrijheid & 75 jaar verzet waarbij de focus wordt gelegd op het thema van de keynote speech door prof. dr. Fridus Steijlen (VU/KITLV).

Keynote
Fridus Steijlen neemt ons mee in zijn keynote speech over de lange weg van verzet & strijd naar vrijheid en emancipatie in de Nederlandse koloniën. Hij neemt ons mee vanuit twee heldere aanklachten tegen het kolonialisme en slavernij, respectievelijk ‘Als ik een Nederlander was’ en ‘Wij slaven van Suriname’ en wat de steevaste reactie was van de kolonisator; onderdrukken door middel van beroepsverbod, verbanning en gevangenschap.

Ook laat hij in zijn keynote speech zien dat de strijdende Surinamers, Antillianen en Indonesiërs tijdens WO-II korte tijd prioriteit legden bij de geallieerde strijd tegen het fascisme van Duitsland en Japan, om in 1945 hun eigen strijd weer voor te zetten.

Tenslotte gaat hij in op de actualiteit over de strijd om zelfbeschikking van volkeren en de anti-racisme strijd in Nederland, Indonesië en de Verenigde Staten.

Panel
Dialoog & debat wordt gemodereerd door drs. Nancy Jouwe met deelname van jongeren, verbonden aan New Amsterdam Film Company en aan Zwart X Oranje en de onderzoekers dr. Esther Captain, verbonden aan KITLV en dr. Guno Jones, verbonden aan de VU.

Lees meer.

 

Details

Date:
16/08/2020
Time:
13:45 - 17:30

Venue

Het Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
Amsterdam,
+ Google Map