Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Boekpresentatie | Prophets of doom: A history of the Okanisi Maroons in Suriname

19/12/2022 @ 14:00 - 16:00

Het KITLV nodigt u uit tot het online bijwonen van de presentatie van

Prophets of doom: A history of the Okanisi Maroons in Suriname
Door Bonno Thoden van Velzen
Met een introductie door Richard Price

De presentatie vindt om 14.00 uur plaats op maandag 19 december en is online te volgen via Zoom.

Het boek

Nadat Marrons de slavernij waren ontvlucht naar het binnenland van Suriname en daar hun gemeenschappen hadden gevormd, maakte externe militaire dreiging steeds meer plaats voor gevaren uit de directe omgeving. Om die dreigingen in het binnenland het hoofd te kunnen bieden, zochten zij bescherming in profetische bewegingen van charismatische leiders.

Dit boek bestudeert de geschiedenis van deze religieuze bewegingen vanaf het moment van de ontsnapping in de achttiende eeuw tot in de eenentwintigste eeuw. Deze studie is gebaseerd op zestig jaar veldwerk, archiefonderzoek en orale geschiedenis door Bonno Thoden van Velzen en Ineke van Wetering. Prophets of Doom reflecteert decennia van onderzoek door deze toegewijde antropologen. Ineke van Wetering overleed op 18 oktober 2011. Thoden van Velzen werkte tot kort voor zijn overlijden op 26 mei 2020 aan het manuscript.

Programma

Bij de presentatie op 19 december zal Diura Stobart-Thoden van Velzen spreken over haar ouders en het eerste exemplaar aanbieden aan Thomas Polimé. Verder zullen tijdens de bijeenkomst videoboodschappen van Richard Price, Stephan Palmié en gaanman Bono Velanti te zien zijn. Ellen Klinkers zal kort iets vertellen over de totstandkoning van het boek. Rosemarijn Hoefte zal de bijeenkomst leiden. Tot slot zal een Aleke band een muzikale bijdrage verzorgen.

Registratie

U kunt zich hier registreren voor de online presentatie via Zoom. U ontvangt na registratie de definitieve link naar de Zoom bijeenkomst.

Details

Date:
19/12/2022
Time:
14:00 - 16:00
Event Category:

Organizer

KITLV
Email
kitlv@kitlv.nl

Venue

Online bijeenkomst via Zoom