Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Boekpresentatie & symposium | Bridging the narratives: Indonesian and Dutch historians re-examine the Indonesian independence war

02/02/2023 @ 14:00 - 18:00

Op donderdag 2 februari worden in Museum Volkenkunde in Leiden twee nieuwe boeken over de Indonesische Revolutie gepresenteerd.

Over de boeken

De boeken zijn samengesteld en geschreven door Indonesische en Nederlandse historici en komen voort uit het onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950, in samenwerking met de Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta. De boeken worden uitgegeven door Amsterdam University Press.

Revolutionary Worlds: Local Perspectives and Dynamics during the Indonesian Independence War, 1945-1949 is een bundel artikelen over de Indonesische revolutie (1945-1949), bestudeerd vanuit een lokaal en regionaal perspectief. De zeventien artikelen zijn geschreven door Indonesische en Nederlandse historici. De auteurs bestuderen de revolutie vanuit uiteenlopende perspectieven. Zij vertellen hoe Indonesische, Chinese, Indische en Indiase burgers, strijders, boeren en ambtenaren de turbulente periode tussen 1945 en 1950 ondergingen en vormgaven. Het boek richt zich op verschillende ideeën over onafhankelijkheid, overlevingsstrategieën, ervaringen van minderheden, mobilisatie, de lokale strijd om de macht en het gebruik van geweld, tegen de achtergrond van pogingen van de Indonesische en Nederlandse autoriteiten om controle te behouden of te verkrijgen.

Onze Revolutie. Bloemlezing uit de Indonesische geschiedschrijving over de strijd voor de onafhankelijkheid, 1945-1949 bevat een selectie artikelen over de Indonesische revolutie (1945-1949) en de betekenis van deze revolutie voor de latere ontwikkeling van het land. De artikelen, geschreven door Indonesische ooggetuigen en academici van verschillende generaties, laten de complexiteit van de revolutie en de strijd voor onafhankelijkheid zien, maar ook de ontwikkelingen in de geschiedschrijving en de beoordeling van deze gebeurtenissen in Indonesië.

Symposium

Tijdens de boekpresentatie zal het symposium Bridging the Narratives. Indonesian and Dutch historians Re-examine the Indonesian Independence War plaatsvinden. Auteurs van de boeken gaan deze middag met elkaar en met het publiek in gesprek. De voertaal is Engels.

Aanmelden

De bijeenkomst op 2 februari is reeds volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Livestream

De presentatie zal via een livestream uitgezonden worden en later terug te kijken zijn. De livestream is o.a. te zien via de facebook pagina van het KITLV.

Heeft u tijdens het kijken van de livestream vragen over het onderzoek of de boeken? U kunt deze stellen door te mailen naar [email protected]. U hoeft zich niet aan te melden voor de livestream.

Programma

Nederlands
Bahasa Indonesia
English

Meer informatie

Heeft u vragen over dit onderzoek? Die beantwoorden wij uiteraard graag. Mail ons via [email protected]. Wij hebben hier de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Details

Date:
02/02/2023
Time:
14:00 - 18:00
Event Category:
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/symposium-bridging-the-narratives-tickets-481590589417

Organizer

NIOD, NIMH & KITLV

Venue

Museum Volkenkunde
Leiden, + Google Map
View Venue Website