Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Keti Koti dialoogtafel

November 9 @ 18:00 - 21:00

Deze bijzondere Keti Koti Tafel wordt aangeboden door de KNAW, KITLV en de stichting Keti Koti Tafel.

Een bijzonder Keti Koti-jaar!
Dit jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Antillen door Nederland afgeschaft werd: ‘Keti Koti’ betekent ‘ketenen gebroken’. Aangezien hierop nog een decennium van verplichte arbeid ‘onder staatstoezicht’ volgde, is het pas 150 jaar geleden dat de tot slaaf gemaakten werkelijk vrij kwamen. De viering van deze mijlpalen heeft extra betekenis gekregen door de excuses voor de betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij en voor de gevolgen ervan die de premier december jl. heeft aangeboden namens de Nederlandse overheid. De KNAW vindt het belangrijk om ook aandacht te besteden aan deze beladen en gedeelde geschiedenis.

Wat is de Keti Koti Tafel?
De Keti Koti dialoogtafel is een nieuwe traditie die speciaal ontwikkeld is om onze gedeelde koloniale en slavernijverleden en de gevolgen daarvan bespreekbaar te maken. Inmiddels hebben meer dan 150 organisaties en 30.000 mensen in binnen- en buitenland hieraan deelgenomen. De deelnemers wisselen met elkaar persoonlijke ervaringen, emoties en inzichten uit volgens een speciaal ontwikkelde methode. Tijdens deze dialoog wordt een drietal vragen beantwoord rondom een thema dat specifiek voor deze bijeenkomst bepaald is. Het thema dat we hebben gekozen voor onze tafel is: “Waardigheid”

Wat gebeurt er tijdens de Keti Koti Tafel?
Tijdens de dialoog wordt een gezamenlijke maaltijd gegeten, die herinnert aan het slavernijverleden. Aan het begin en aan het eind worden enkele rituelen uitgevoerd die verwijzen naar de slavernij. Tussen de gesprekken door zingt het koor Fri Yeye treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden op de plantages ten tijde van de slavernij. Met deze dialoogbijeenkomst willen wij bijdragen aan het bestrijden van vooroordelen en discriminatie, wederzijdse empathie en compassie versterken en de gesprekken hierover aan de KNAW mogelijk maken. Zodat we als organisatie kunnen groeien en meer ruimte geven aan het bespreken van het verleden, hoe dit doorwerkt in het heden en wat we willen veranderen in de toekomst.

Wil je meer weten over de Keti Koti Tafel, kijk dan op de website www.ketikotitafel.nl.

Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden.

Details

Date:
November 9
Time:
18:00 - 21:00

Organizer

KNAW, KITLV en de stichting Keti Koti Tafel

Venue

KNAW Trippenhuis