Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lancering Kennisagenda | Vergezichten koloniaal slavernijonderzoek 2025-2035

April 12 @ 14:00 - 17:00

Na de publicatie van Staat en slavernij: Het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen bij Uitgeverij Athenaeum afgelopen juni zijn Rose Mary Allen, Esther Captain, Matthias van Rossum en Urwin Vyent verder gegaan met het formuleren van een kennisagenda die richting geeft aan toekomstig slavernijonderzoek.

De kennisagenda verschijnt vrijdag 12 april 2024 in drie talen: Nederlands, Engels en Papiamentu. Om dat te vieren organiseren wij een middag in Nijmegen met reflecties op de kennisagenda (onder meer van Luc Alofs, Aruba), interviews met academici vanuit verschillende disciplines en een dansperformance (Farida Nabibaks).

Wanneer?
Vrijdag 12 april 2024
14.00 uur: Inloop
14.30 – 16.30 uur: Programma
16.30 uur: Borrel

Waar?
De locatie ontvangt u na aanmelding.

Wilt u er graag bij zijn?
Mail dan vóór vrijdag 29 maart naar [email protected] (ook als u de link naar de livestream wilt ontvangen). 

Wat is de kennisagenda?
De kennisagenda doet suggesties voor thema’s die tot nog toe vrijwel onderbelicht zijn gebleven, maar waarvan op basis van debatten in wetenschap en samenleving verwacht mag worden dat die in de nabije toekomst om meer aandacht gaan vragen. De kennisagenda is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel focust op mogelijk onderzoek naar de geschiedenis van het slavernijverleden. Hierbij staan, net als in Staat en slavernij, de dwarsverbanden binnen het koloniale rijk en tussen de verschillende tijdsperiodes voorop. Belangrijke thema’s die veel terugkomen zijn het perspectief van de slaafgemaakten zelf, de nadruk op de systematiek van het koloniale slavernijbewind en de rol van verschillende actoren, zoals bijvoorbeeld de VOC, staatsorganisaties en de kerk binnen dit systeem. In deel twee verschuift de focus van de kennisagenda naar de omgang met dit verleden in het nu. Er wordt opgeroepen tot meer onderzoek naar de doorwerkingen van het slavernijverleden in het Koninkrijk der Nederlanden en de effecten die dit verleden tot op de dag van vandaag heeft op de nazaten van de betrokkenen van dit verleden. Zie voor meer informatie over de kennisagenda onze website.

Details

Date:
April 12
Time:
14:00 - 17:00
Event Category:
Website:
https://www.staatenslavernij.nl/staat-en-slavernij/