KITLV/Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies
Zuidoost-Azië is op het eerste gezicht een regio vol diversiteit. Elf grote en kleine natiestaten, een veelheid aan religies, talen en culturen en geografische en ecologische verschillen lijken dit te bevestigen. In de eerste Nederlandstalige geschiedenis van dit gebied laat Henk Schulte Nordholt deze diversiteit tot haar recht komen, maar gaat hij ook op zoek naar wat de regio verbindt.
Zuidoost-Azië kende in tegenstelling tot India en China geen rigide hiërarchie en grote imperiale rijken. In plaats daarvan werd de regio gekenmerkt door kleinschaligheid en had de politiek een egalitaire inslag. Opvallend was de relatief autonome positie die vrouwen innamen.
Zuidoost-Azië was een open gebied dat Oost- en West-Azië met elkaar verbond en waar talloze migranten heen trokken. Alle grote wereldreligies vonden aanhang in de regio en mengden zich met lokale geloofsvoorstellingen. Vroege invloeden uit India droegen bij aan de ontwikkeling van de eerste koninkrijken en de bouw van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld: Borobudur en Angkor Wat.