Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ronde Tafel ‘Verbonden door erfgoed: Nederland en Indonesië’

18/11/2015 @ 20:00 - 21:30

Nederland is historisch gezien sterk verbonden met andere landen: Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika, maar ook Ghana, Sri Lanka en China. Die gemeenschappelijke geschiedenissen zien we terug in erfgoed: rijk gedecoreerde kabinetten, vergulde dolken, koloniale etsen, penningen en gravures– zij vertellen het verhaal van handel, ontmoetingen, culturele uitwisseling, en overheersing. Wat voor rol speelt dit erfgoed toen en nu? En erfgoed niet als ‘nation building’ maar als grondstof voor internationale samenwerking: (hoe) werkt dat? Deze aflevering: Nederland en Indonesië, met Harm Stevens, Marieke Bloembergen (KITLV) en Kester Freriks.

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek Gepeperd verleden. Indië, Indonesië en Nederland 1595-2000 van Harm Stevens in de ‘Landenreeks’ van het Rijksmuseum en Uitgeverij Vantilt onderzoeken we de betekenis van Indonesisch erfgoed voor de gezamenlijke geschiedenis en internationale samenwerking van Nederland en Indonesië. Hoe zit de gemeenschappelijke geschiedenis in elkaar, en hoe komt dat naar voren in het erfgoed? Welke perspectieven zijn in het erfgoed vertegenwoordigd? Kunnen we wel spreken van een gezamenlijk, evenwichtig beeld van het verleden als de machtsverhoudingen sterk uiteenlopen? Hoe zit het met erfgoed overzee – wie draagt daar verantwoordelijkheid voor, en wat voor rol speelt het in internationale samenwerking? Hoe anders is het nu dan toen? Is er sprake van wederzijds begrip, van een gezamenlijk optrekken, of blijft erfgoed vooral een representatie van het statuur van de natie?

Auteur en conservator geschiedenis van het Rijksmuseum Harm Stevens vertelt over de Nederlands-Indonesische geschiedenis aan de hand van één voorwerp uit zijn boek. Na zijn presentatie volgt een tafelgesprek tussen de auteur, historisch onderzoeker Marieke Bloembergen (KITLV)en schrijver Kester Freriks. Publiekshistoricus Paul Knevel treedt op als moderator.

Meer informatie …>>

Organizer

Spui 25 / Universiteit van Amsterdam
Email
spui25@uva.nl

Venue

Spui 25
Spui 25-27
Amsterdam, 1012 XM
+ Google Map
View Venue Website