Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Symposium on Gerret Pieter Rouffaer: ‘De biografie, in het bijzonder de Indische’ (in Dutch)

27/02/2015 @ 13:00 - 17:00

(Only in Dutch) De avontuurlijke geleerde Gerret Pieter Rouffaer (1860-1928) was een van de merkwaardigste Nederlanders die ooit onder de Indische tropenzon rondliepen. Ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar, geograaf en antropoloog: hij was het allemaal, maar hij bleek vooral een even gepassioneerd reiziger als verzamelaar. Hoogtepunt van al zijn activiteiten was de onvervangbare verzameling manuscripten, boeken, foto’s en landkaarten van Azië, die hij aanlegde voor het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en die nog altijd tal van internationale onderzoekers naar Leiden trekt.

Op 27 februari 2015 verschijnt zijn biografie Rouffaer, de laatste Indische ontdekkingsreiziger, geschreven door Frank Okker. Bij die gelegenheid organiseert het KITLV een speciaal symposium: ‘De biografie, in het bijzonder de Indische’. De middag wordt voorgezeten door Henk Schulte Nordholt (hoofd Onderzoek KITLV) en Gert Oostindie (directeur KITLV).

Sprekers:  Gerard Termorshuizen (bekend van zijn geschiedenis van de Indische pers en biograaf van P.A. Daum en Herman Salomonson/Melis Stoke), Marije Plomp (schrijfster van De gentleman-bandiet), Tom van den Berge (biograaf van Karel Holle en H.J. van Mook),  en Frank Okker (die eerder boeken schreef over Willem Walraven en Madelon Székely-Lulofs).

Programma
13.00 uur: Ontvangst

13.15 uur:  Opening en toelichting op de biografie van Gerret Pieter Rouffaer door Henk Schulte Nordholt (KITLV)

13.30 uur: ‘Een humaan koloniaal. Op zoek naar de inspiratiebronnen van Herman Salomonson ofwel Melis Stoke’, door Gerard Termorshuizen

14.00 uur: ‘Onder de gordel (van smaragd). De Indische biograaf en de liefde’, door Frank Okker (KITLV)

14.30 uur: Uitreiking van de eerste exemplaren van Rouffaer, de laatste Indische ontdekkingsreiziger aan Erik Rouffaer, Susan Legêne (Vrije Universiteit Amsterdam en voorzitter Vereniging KITLV) en Kurt de Belder (Universiteit Leiden)

14.40 uur: Pauze met gelegenheid tot het aanschaffen en laten signeren van de biografie van Gerret P. Rouffaer

15.00 uur: ‘In de hemel en toch geen ster. Speuren naar bronnen over een Molukse ambtenaar in drie tijdvakken’, door Marije Plomp

15.30 uur: ‘In vuur en vlam. Oorlog, liefde en de papieren nalatenschap van luitenant-gouverneur-generaal Van Mook’, door Tom van den Berge (KITLV)

16.00 uur: Afsluiting door Gert Oostindie (KITLV)

16.15 uur: Borrel

Boekenflyer

Locatie
Het symposium vindt plaats van 13.00 uur tot 17.00 uur in de theaterzaal (019) van het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden, Cleveringaplaats 1, Leiden.

Aanmelden
Wilt u het symposium bijwonen? Meldt  u zich dan aan via: [email protected] / 071 527 2295.

 

Details

Date:
27/02/2015
Time:
13:00 - 17:00
Event Category:

Venue

Lipsius gebouw Universiteit Leiden, zaal 019
Reuvensplaats
Leiden,
+ Google Map