Nieuwe publicatie: Sporen van de slavernij in Leiden

Door Gert Oostindie en Karwan Fatah-Black (red.). Eeuwenlang was Nederland betrokken bij slavenhandel en slavernij, een geschiedenis van uitbuiting en onverholen racisme. Dat verleden speelde zich niet alleen ver weg af, in Afrika en de Cariben, ook dichtbij zijn er sporen van terug te vinden. Zo ook in Leiden zoals deze gids in een vierluik laat zien.

‘Zwart en wit’ biedt vignetten van zwarte mensen, al dan niet slaaf, die ooit in Leiden woonden, en van witte Leidenaren die iets met hen te maken hadden. In ‘Bestuurders en Ondernemers’ passeren prominente stadsgenoten die betrokken waren bij de Atlantische slavenhandel en slavernij de revue.

Onder de noemer ‘Universiteit en intellectuelen’ wordt besproken hoe de universiteit en haar studenten, docenten en andere intellectuelen in Leiden zich al dan niet – vooral dat laatste – uitspraken over de slavernij. Tenslotte biedt ‘Collecties en schilders’ een rondgang langs Leidse musea en bibliotheken waar nu nog sporen van het slavenverleden zijn te vinden.

Op zondag 12 november werden de eerste exemplaren van Sporen van de slavernij in Leiden gepresenteerd. De presentatie vond plaats tijdens De Dirk van Ecklezing door Gert Oostindie en Karwan Fatah-Black, georganiseerd door de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). Daarna werden eerste exemplaren van het boekje aangeboden aan Rens Heruer, voorzitter van de HVOL; Natalie Wanga, Leids gemeenteraadslid van Antilliaanse afkomst; en Emma Lesuis, programmamaakster met een Leids-Surinaamse achtergrond.

Klik hier voor het promotiefilmpje

Artikel in het Leids Universitair Weekblad Mare

No Comments

Post A Comment