Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

De andere kant van het verhaal over de dekolonisering van de geschiedschrijving

25/10/2016 @ 20:00 - 22:00

€10

Tijdens de Maand van de Geschiedenis 2016 organiseert Van Gisteren in samenwerking met Felix Meritis op 25 oktober het evenement: De andere kant van het verhaal –  over de dekolonisering van onze geschiedschrijving.

Hoe volledig is onze kennis van het verleden als we de andere kant van het verhaal niet kennen? Zo wordt de (de)kolonisatie van Indonesië, ons slavernij verleden of de Arabische verovering voornamelijk bekeken vanuit een Eurocentrische perspectief. Tijdens deze avond komen drie historici aan het woord die grensoverschrijdend onderzoek doen naar niet-Europese bronnen. Zij laten het publiek kennismaken met de andere kant van het verhaal. Hiernaast staan drie columnisten stil bij historische helden die in Nederland weinig bekendheid hebben, maar in de betreffende landen juist tot de verbeelding spreken. De gespreksleiding is in handen van historicus en NRC-columnist Zihni Özdil.

De KITLV onderzoekers Bart Luttikhuis en Paul Bijl leveren die avond een bijdrage aan het programma. Bart Luttikhuis vertelt over het Indonesische perspectief op de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 1945-1950 en Paul Bijl draagt een column voor over de Indonesische schrijver Kartini (1879-1904).

Meer informatie …>>

Details

Date:
25/10/2016
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€10
Website:
http://www.felixmeritis.nl/agenda/1607-de-andere-kant-van-het-verhaal/

Organizer

Felix Meritis /Van Gisteren

Venue

Felix in de Steigers, Concertzaal
Keizersgracht 324
Amsterdam,
+ Google Map