Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festival Zwart Nederland – in het kader van de Black Achievement Month

08/10/2016 @ 10:00 - 09/10/2016 @ 17:00

Nederland kent in 2016 een hernieuwde interesse in kwesties rondom zwarte identiteit, Nederlands burgerschap en representatie. De discussies hierover zijn voor veel Nederlanders nieuw, met name op het moment dat er een link gelegd wordt met vier eeuwen koloniale geschiedenis. Toch kennen we in Nederland al ruim vijf eeuwen zwarte aanwezigheid.

In een 2 daags festival – op 8 en 9 oktober – zal het overkoepelende onderzoeksinstituut (RCMC) van het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en het Afrika Museum (Berg en Dal) representaties van zwarte aanwezigheid in een Nederlandse context centraal stellen. De kernvraag is daarbij hoe deze aanwezigheid is weergegeven in kunst, cultuur en Nederlands erfgoed? Nederlanders zijn opgegroeid met het beeld van Zwarte Piet, maar wat is er nog meer? Hoe worden Zwarte Nederlanders in collecties van musea en culturele instellingen vertegenwoordigd en gerepresenteerd? In hoeverre draagt het culturele domein bij aan een hernieuwde interesse in Zwarte identiteit in Nederland? En welke rol spelen de diaspora en migratie?

Zwart Nederland verwijst naar de aanwezigheid, verbeelding en beeldvorming van zwarte aanwezigheid in Nederland en hoe dit is gevisualiseerd en vormgegeven in geschiedenis, beeldende kunst, erfgoed, podiumkunsten en film.

Eén van de sprekers is Wayne Modest. Nancy Jouwe is curator. Beiden zijn als bestuurslid van de Vereniging KITLV betrokken bij het KITLV.

Meer informatie …>>

Details

Start:
08/10/2016 @ 10:00
End:
09/10/2016 @ 17:00
Website:
https://volkenkunde.nl/nl/festival%20-%20zwart%20nederland

Organizer

Netwerk Slavernijverleden, Kosmopolis Utrecht, Nationaal Museum van Wereld Culturen, Research Center for Material Culture en Ninsee
Email
info@volkenkunde.nl
View Organizer Website

Venue

Museum Volkenkunde
Leiden, + Google Map
View Venue Website