Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Seminar ‘Oorlog in Indonesië (1945-1950): Getuigenissen van soldaten in beeld en geluid’ | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

05/10/2016 @ 16:00 - 18:00

Graag nodigen Beeld en Geluid, KITLV en het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies u uit voor het seminar ‘Oorlog in Indonesië (1945-1950) getuigenissen van soldaten in beeld en geluid’.

Zeventig jaar na dato is de dekolonisatieoorlog in Indonesië onderwerp van publiek en wetenschappelijk debat. In de publieke receptie van het Nederlandse militaire optreden in de periode 1945-1950 speelden media een belangrijke rol. Dat gebeurde niet tijdens het conflict, maar twee decennia later. Met name de uitzendingen van Achter het nieuws in 1969, het geruchtmakende interview met Indië veteraan Joop Hueting, waarin werd gesproken over excessen, leidden tot een debat. Hoewel er niet heel veel films over de kwestie zijn gemaakt, kwamen in verschillende televisieprogramma’s en documentaires veteranen aan het woord over de gebeurtenissen. Wat wilden de oud militairen voor de camera vertellen? Wat is de waarde van deze getuigenissen in een onderzoek naar de oorlog in Indonesië? Hoe zijn in deze films andere bronnen gebruikt zoals foto’s en egodocumenten?

Programma
Op het programma staan presentaties van Gert Oostindie (KITLV) en René Kok (NIOD). Interviews zijn er met regisseur Jan Bosdriesz over de serie, Ons Indië voor de Indonesiërs (1984), Gerda Jansen Hendriks, regisseur Andere tijden, auteur van het proefschrift Een voorbeeldige kolonie over de afleveringen van Andere tijden met veteranen, zoals Nederlandse soldaten in Indië (2004). Kim Faber en haar moeder vertellen over de radiodocumentaire Niet mijn oorlog (2015) De interviews worden geïllustreerd door fragmenten uit de betreffende programma’s.

We stellen uw aanwezigheid zeer op prijs. U kunt zich tot uiterlijk 4 oktober aanmelden.

Meer informatie …>>

 

Organizer

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Venue

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Media Parkboulevard 1
1217 WE Hilversum,
+ Google Map