Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Opening tentoonstelling ‘Op reis met W.O.J. Nieuwenkamp. Nieuwe Kunst rond 1900’

21/01/2016 @ 16:00 - 18:00

Kurt De Belder, Bibliothecaris van de Universiteit, nodigt u graag uit voor de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Op reis met W.O.J. Nieuwenkamp. Nieuwe Kunst rond 1900’, op donderdag 21 januari 2016 om 16:00 uur, in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden aan de Witte Singel 27.

In deze tentoonstelling staan de reizen van W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) door Nederland, Egypte, India en Indonesië en de schitterende indrukken die hij op zijn zwerftochten heeft vastgelegd centraal.

Nieuwenkamp was goed bevriend met de ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar, geograaf en antropoloog Gerret P. Rouffaer (1860-1928), grondlegger van de collectie van het KITLV. Ook speelde hij een actieve rol in de Vereeniging Oost&West. In de tentoonstelling is o.a. het schitterende tegeltableau ‘Oost en West’ door Jan Toorop uit het bezit van het KITLV te zien. Ook zijn welbekende publicaties over Bali en Lombok zijn in de tentoonstelling opgenomen.

Nieuwenkamp is vooral bekend van zijn Indische voorstellingen. Hij is de eerste westerse kunstenaar die vijfmaal langdurig het eiland Bali bezocht. In prachtige tekeningen en grafiek legde hij het leven op het eiland vast. Daarnaast was hij etnoloog en verzamelde een groot aantal kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de Indische archipel. Een deel van deze voorwerpen kwam in Nederlandse musea terecht. In Europa maakte Nieuwenkamp voor het reizen gebruik van een door hem zelf ontworpen boot: De Zwerver. Vanaf 1902 bevoer hij daarmee kanalen en plassen. Hij leefde en werkte op deze boot en organiseerde er exposities van zijn werk.

Uit het bezit van de Universitaire Bibliotheken Leiden wordt een aantal topstukken uit de collectie Nieuwe Kunst, de Nederlandse bijdrage aan de Art Nouveau rond 1900 getoond: o.a. gebatikte banden door Lion Cachet, Nieuwenhuis. Lebeau en Loebèr.  Uit deze collectie worden ook enkele boekbanden en toegepaste grafiek van Nieuwenkamp getoond.

Programma:

-Freek Heijbroek (Rijksprentenkabinet Amsterdam en medesamensteller van de expositie) zal u inleiden in de Nieuwe Kunst en de rol van W.O.J. Nieuwenkamp binnen deze stroming
-Frans Leidelmeijer (Antiquair en bekend van het TV programma Tussen Kunst & Kitsch), zal spreken over de culturele uitwisseling tussen Nederland en Indonesië
-Geertje van Erp Taalman Kip-Nieuwenkamp (Oud-voorzitter van de Stichting Museum Nieuwenkamp en kleindochter van W.O.J. Nieuwenkamp) zal kort over Nieuwenkamp spreken. Zij zal namens de stichting een aantal prenten van de kunstenaar aan de directeur van de Universitaire Bibliotheken Leiden aanbieden.

Na afloop van het programma is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezichtigen onder het genot van een drankje.

U kunt zich aanmelden via: [email protected] (graag o.v.v. Nieuwenkamp) of telefonisch via het secretariaat van de Universiteitsbibliotheek: 071 527 2832.

Wij hopen u te mogen begroeten bij de opening of tijdens de tentoonstellingsperiode van 21 januari t/m 17 mei 2016.

Organizer

Leiden University Libraries
Email
Aanmelding@library.leidenuniv.nl

Venue

Leiden University Library, Vossius Conference Room
Witte Singel 27
Leiden,
+ Google Map