Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Hybride evenement: Publieksmiddag Vereniging KITLV | Nederlandse steden en slavernij | LIVESTREAM BESCHIKBAAR!

05/11/2021 @ 14:00 - 18:00

Een livestream van deze publieksmiddag is te volgen via de openbare KITLV facebook pagina: https://www.facebook.com/kitlv

Nederlandse steden en slavernij: Wetenschappelijke en maatschappelijke omgang met recente onderzoeken naar het slavernijverleden van verschillende steden.

De afgelopen jaren is er in de steden Rotterdam, Amsterdam en Utrecht onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van de stad bij slavernij in West en Oost, en binnenkort volgt Den Haag en mogelijk ook Groningen. Na de excuses van de Amsterdamse burgermeester Halsema denkt ook Rotterdam na over excuses. Tegelijkertijd wordt de roep steeds luider om de jaarlijkse viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen (1 juli 1863) uit te roepen tot nationale feestdag en heeft de stad Utrecht recentelijk de mogelijkheid heeft geopend voor inwoners met een door slavenhouders verleende achternaam te veranderen in een zelfgekozen naam.

Op deze jaarlijkse publieksmiddag van de Vereniging KITLV staan we stil bij de wisselwerking tussen erfgoed, herinnering en kennisvorming bij de totstandkoming van kennis over het slavernijverleden. De recente kennisexplosie over slavernij van de laatste jaren kan niet los worden gezien van decennialange inzet van herinneringsgemeenschappen, ‘activist-scholars’ en individuen om publieke erkenning te krijgen voor het Nederlandse slavernijverleden. We zoomen daarom in op de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van de recente onderzoeken naar het slavernijverleden in verschillende steden. Hoe worden historici geïnspireerd dan wel uitgedaagd door deze onderzoeken en wat is de wetenschappelijke, maatschappelijke en persoonlijke impact ervan? En vice versa: hoe zetten maatschappelijke initiatieven en persoonlijke zoektochten naar het slavernijverleden aan tot nader onderzoek?        

Programma

13.15-14.00: Coronacheck en inloop met koffie/thee

14.00-14.15: Welkomstwoord door bestuursvoorzitter Alicia Schrikker en dankwoord aan scheidende bestuursleden Nancy Jouwe en Wayne Modest. 

Het programma wordt geleid door moderator Maurice Seleky (auteur Ego Faber). 

14.15-14.50: Wetenschappelijke omgang met onderzoeken slavernijverleden diverse steden

14.15-14.25: Inleiding Esther Captain (KITLV, Sporen van Slavernij Utrecht)  

14.25-14.45: Panelgesprek met Esther Captain, Alex van Stipriaan (Rotterdam in Slavernij), Matthijs Kuipers (Slavernij en de stad Utrecht), Roberto Refos (voorgenomen onderzoek Slavernij Groningen) en Matthias van Rossum (Slavernij en het Amsterdam onderzoek) [o.v.]

Onderwerpen
-Aanpak & methodiek: elke stad had haar eigen aanpak en methodiek – hoe ging men te werk in de verschillende steden en wat was de reikwijdte van het onderzoek?

-Historici versus cultuurhistorici: hoe werden de onderzoeken bij historici ontvangen en welke discussie ontstond er?
-Hoe gaan we verder en wat is de uiteindelijke horizon? Onderzoek naar het slavernijverleden van nog meer steden? De aandacht verruimen: naar slavernij in Oost en andere aspecten van kolonialisme, waaronder contractarbeid?

14.45-14.50: Ruimte voor vragen uit het publiek

14.50-15.30: Maatschappelijke/museale omgang met onderzoeken slavernijverleden diverse steden

14.55-15.05: Inleiding Nancy Jouwe (Mapping Slavery, Sporen van Slavernij Utrecht)

15.05-15.25: Panelgesprek met Nancy Jouwe, Valika Smeulders (Rijksmuseum), Wendeline Flores (Tropenmuseum) en Isabelle Britto (Black Archives)     

Onderwerpen
-Hoe hebben tentoonstellingen, wandelroutes en andere burger- en gemeenschapsinitiatieven bijgedragen aan de discussie rondom het slavernijverleden en hoe ontvangen zij de diverse onderzoeken naar het slavernijverleden van diverse steden?

-Welk publiek bereiken zij en hoe en op welke manier dragen zij bij aan publieke erkenning voor het slavernijverleden? 
-Hoe nu verder: de aandacht verbreden naar andere regimes van slavernij en onvrije arbeid – in verleden en heden? De aandacht verbreden naar meer excuses in andere steden? Naar compensatie en reparatie? Gebeurt dit al?

15.25-15.30: Ruimte voor vragen uit het publiek

15.30-15.45: Pauze

15.45-15.50: Spoken word by Onias Landveld (Sproken word, voorstelling ‘Wortels en Cassave’)

15.50-16.40: Persoonlijke omgang met onderzoek slavernijverleden diverse steden

15.50-15.55: Inleiding door Roline Redmond (auteur De Doorsons)

15.55-16.15: Panelgesprek met Roline Redmond, Gijs Stork (nazaat van slavenhouder), Onias Landveld, en Britha Reiziger-Maasdamme (zus van wijlen Rita Maasdamme (kunstenaar) over de diorama’s en kostuums over die zij maakte over het slavernijverleden.

Onderwerpen:
-Hoe zetten persoonlijke zoektochten naar het slavernijverleden aan tot nader onderzoek naar het slavernijverleden van Nederland?
-In hoeverre dragen persoonlijke zoektochten naar het slavernijverleden ertoe bij dat we als individu, als familie, maar ook als samenleving tot verwerking van het slavernijverleden komen?
-Welke reacties kwamen er op deze persoonlijke verhalen en geschiedenissen? Wat hebben zij in beweging gezet – zowel op persoonlijk, maatschappelijk als wetenschappelijk niveau?

16.15-16.20: Ruimte voor vragen uit het publiek  

16.20-16.40: Reacties uit het publiek: moderator verbindt de 3 programma onderdelen

16.40-16.45: Afsluiting door voorzitter bestuur

16.45-17.45: Borrel

17.45-18.00: Einde: museum verlaten.

Aanmelden verplicht

Wilt u deze publieksmiddag op locatie bijwonen? Meldt u zich dan aan via: [email protected].

Locatie

Museum Volkenkunde, Leiden.
Livestream via de openbare KITLV facebook pagina: https://www.facebook.com/kitlv

Coronacheck

Ja, Coronapas verplicht. Zonder Coronapas helaas geen toegang.

 

Details

Date:
05/11/2021
Time:
14:00 - 18:00
Event Category:

Organizer

Vereniging KITLV
View Organizer Website

Venue

Museum Volkenkunde
Leiden, + Google Map
View Venue Website