Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Algemene Ledenvergadering & Publieksmiddag | Omgeven door ons koloniale verleden: Thuis, straat, gevoelens

22/06/2018 @ 13:00 - 18:00

Het bestuur van de Vereniging KITLV nodigt u van harte uit voor de Algemene Ledenvergadering en de publieksmiddag ‘Omgeven door ons koloniale verleden: Thuis, straat, gevoelens’ op vrijdag 22 juni a.s. in Museum Volkenkunde in Leiden. Hieronder vindt u de agenda voor de ledenvergadering en het programma van de publieksmiddag.

Algemene Ledenvergadering
13.00 – 14.00 uur

Agenda (bijlage)
1. Opening
2. Mededelingen voorzitter
3. Mededelingen directeur
4. Conceptnotulen ALV december 2017 (bijlage)
5. Jaarverslag 2017 (bijlage)
5. Verslag kascommissie* (bijlage)
6. Wisseling samenstelling kascommissie
7. Rondvraag
8. Sluiting

*Het financieel jaarverslag 2017 van de Vereniging is op aanvraag te verkrijgen en online beschikbaar via deze link.

Publieksmiddag ‘Omgeven door ons koloniale verleden: Thuis, straat, gevoelens’
14.15 – 18.00 uur

Heeft u thuis of op uw werk een alledaags object of tekst die verwijst naar of u herinnert aan het Nederlandse koloniale verleden? Zou u het mee willen nemen naar ons jaarlijkse event? Wij zouden dat heel leuk vinden, en nog leuker als u erover wilt vertellen. Heeft u ook gevoelens bij dat object of die herinnering? Wij horen er graag over.

Tijdens onze jaarlijkse bijeenkomst kijken we naar hoe het koloniale verleden ons omgeeft in onze alledaagse leefomgeving binnen- en buitenshuis en hoe we daar ons soms nauwelijks bewust van zijn. Daarnaast willen we het hebben over welke emoties dat koloniale verleden teweeg brengt.

Sprekers: Gert Oostindie, Jennifer Tosch en Pim Westerkamp.
Moderator: Wim Manuhutu.

Programma (bijlage)
14.15: Opening door Wim Manuhutu
14.20: Filmpje ‘Sporen van Slavernij in Leiden’
14.25: Q&A met Gert Oostindie
14.35: A city tour as an emotional journey, Jennifer Tosch
14.50: Q&A
15.00: Koloniale herinneringen & de keuken, Pim Westerkamp
15.30: Q&A
15.40: Pauze
16.00: Wat heeft u meegenomen? Het publiek deelt verhalen en voorwerpen
16.55: Afronding en borrel
18.00: Sluiting

Fototentoonstelling ‘Heritage on the Move’
Tijdens de Publieksmiddag is in de grote zaal van Museum Volkenkunde een deel van de LeidenGlobal fototentoonstelling ‘Heritage on the Move’ te bezichtigen. Onderzoekers van het KITLV en de Universiteit Leiden tonen met de foto’s hun visie op de verandering van (cultureel) erfgoed door en/of tijdens migratie.  Mensen over de hele wereld verhuizen, soms vrijwillig en soms hebben zij geen keuze. Zij nemen hun erfgoed en cultuur mee naar andere plekken, waar het verandert, net zoals zijzelf. Meer informatie over de afzonderlijke foto’s en de tentoonstelling is te vinden op leidenglobal.org.

Wilt u zich aanmelden voor de ledenvergadering en/of de publieksmiddag? Meldt u zich dan aan via [email protected] of via 071 527 2295.

Wij hopen u dan te mogen begroeten!

 

(Toelichting foto: Wie de eerste druk van het boekje Piekerans van een straatslijper van Tjalie Robinson uit 1952 heeft gezien beleeft een déjà vu op de Prins Mauritslaan 36 in Den Haag. Aan de gevel prijkt een steen met de tekst ‘Wie dit leeƨ is gek’ Tjalie Robinson 1911-1974. Het font en de opmaak van de zin is identiek aan die op de omslag van Piekerans. Toen de gevelsteen op 22 maart 1995 werd onthuld, werd binnen de boedel van het Indisch Wetenschappelijk Instituut (IWI) ingepakt. Het IWI was de laatste Indische organisatie die het pand in gebruik had. Vanaf 1959 had er de redactie van het Indische blad Tong Tong (later Moesson) gezeten. Tal van initiatieven op het gebied van de Indische cultuur waren daar genomen: de Indische Kunstkring en de Pasar Malam Besar (nu Tong Tong Fair) werden er opgericht. Tot zijn dood in 1974 was Tjalie Robinson, pseudoniem voor Jan Boon, de drijvende kracht achter dit epicentrum voor Indische cultuur. De gevelsteen lijkt ook een knipoog naar wat Tjalie in een inleiding scheef; na de oorlog zag hij de zin op een kapotte muur waarop hij concludeert: wat knappe mensen maken kan kapot, maar wat de kleine Tjalie krabbelt blijft. Zo ook zijn initiatieven, wil de gevelsteen maar zeggen.)

 

Details

Date:
22/06/2018
Time:
13:00 - 18:00
Event Category:

Organizer

Vereniging KITLV
View Organizer Website

Venue

Museum Volkenkunde
Leiden, + Google Map
View Venue Website