Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Debat | Onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam

15/11/2019 @ 18:30 - 22:00

De motie voor het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam, ingediend door oud-PvdA-raadslid Peggy Wijntuin, werd in november 2017 door de gemeenteraad van Rotterdam aangenomen. De motie en het onderzoeksproject zijn niet zonder kritiek ontvangen. Van verschillende kanten zijn er vragen en bezwaren gekomen over de toekenning en aanpak van het onderzoek en de consequenties ervan voor de stad en haar inwoners.

De kritiek varieerde van “Een dergelijke onderzoeksopzet laat te veel ruimte voor het vervallen in een subjectief en anekdotisch relaas” vanuit de VVD, tot “De uitnodiging tot samenwerking is een uitnodiging waarin zogezegd het feestje al bepaald is, en het er vooral gaat om op hun maat te blijven dansen” vanuit Counter/Narratives.

Op 15 november wordt een debat georganiseerd met redacteuren, onderzoekers en bewoners over het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Praat deze avond mee over de bezwaren en verwachtingen rondom het huidige onderzoek en de eventuele toekomstige, vergelijkbare onderzoeken in andere steden in Nederland.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in nauwe samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Rotterdam Museum. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebundeld in drie publicaties die in oktober 2020 verschijnen.

Meer informatie over het programma kunt u hier vinden.

Aanmelden kan via Research Center for Material Culture.

Organizer

KITLV, Stadsarchief Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rotterdam Museum

Venue

Wereldmuseum
Rotterdam, + Google Map