Recording the Future: Een audiovisieel archief over het dagelijkse leven in Indonesië in de 21ste eeuw

 

In 2003, initieerde het KITLV dit longitudinale datagenererende onderzoeksproject in samenwerking met de Indonesische partners LIPI (Nationaal Indonesische Instituut voor de Wetenschappen) en Offstream Film. Het doel was om een audiovisueel archief van het dagelijkse leven in Indonesië in de 21ste eeuw op te zetten en onderzoek te doen naar het dagelijkse leven met behulp van dit archief. De opnames voor het archief worden gemaakt in Jakarta, Delanggu (Midden-Java), Payakumbuh (West-Sumatra), Kawal (op het eiland Bintan), Sintang (West-Kalimantan), Bittuang (Tana Toraja op Sulawesi), Ternate en Surabaya. Elke vier jaar worden op dezelfde locaties opnames gemaakt om continuïteit en verandering vast te leggen.

De systematiek van filmen op deze locaties volgt een vast patroon om vergelijkingen over tijd mogelijk te maken. Een andere strategie om het dagelijkse leven vast te leggen is door in te zoomen op verschillende thema’s en onderwerpen. In zijn algemeenheid bestrijkt het project thema’s als werk, het sociale leven in het publieke domein, ontspanning, godsdienst en enkele aspecten van het huiselijke leven. Tot nu toe zijn rond 500 uur opnames aan het archief toegevoegd, die allemaal zijn beschreven en toegankelijk gemaakt voor onderzoek. Op basis van de opnames zijn reeds enkele korte documentaires gemaakt, evenals een ‘taal-dvd’ voor gevorderde lessen Indonesisch. In 2008 was er in het Tropenmuseum te Amsterdam onder de titel ‘24 Uur Indonesië’ een tentoonstelling over het project. De clips uit deze tentoonstelling zijn te vinden op YouTube.

Zie voor een uitgebreidere beschrijving van het project de Engelstalige  versie.

PROJECTEN

Klik hier om terug te gaan naar de volledige lijst van onderzoeksprojecten die momenteel worden uitgevoerd aan het KITLV/Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies en in samenwerking met andere departementen en instituten.


Gerelateerde onderzoekers

Fridus Steijlen (projectcoördinator)
David Kloos

Gerelateerde links

Virtual Indonesia
(for access ask coordinator
for password and username )

 

Documentary at Culture Unplugged

 

YouTube-kanaal Recording the Future

 

Indonesian Working papers RtF by H. Schulte Nordholt and F. Steijlen (2007)