kloos[at]kitlv.nl

071-5272464

Kloos, Dr. David

David Kloos is Senior Onderzoeker en Portefeuillehouder Onderzoek in het Management Team van het KITLV. In zijn werk combineert hij historische en antropologische onderzoeksmethoden. Hij is geïnteresseerd in religie, gender, geweld, kolonialisme, kennisvorming, visuele methoden, en de sociale en politieke aspecten van klimaatverandering.

Kloos studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2013 verdedigde hij aan dezelfde universiteit zijn proefschrift over islam in Atjeh, Indonesië. Tussen 2016 en 2020 deed hij, met behulp van een ‘Veni-beurs’ van het NWO, onderzoek naar vrouwelijk islamitische leiders en hun rol in de publieke sfeer in Maleisië en Indonesië. Daarnaast was hij betrokken bij het project ‘Recording the Future: An Audiovisual Archive of Everyday Life in Indonesia in the 21st Century.’

Eén van zijn ambities is om op het KITLV een onderzoeksagenda over de impact van klimaatverandering te ontwikkelen. Samen met collega’s coördineert hij het KITLV-NIOO-NIAS project ‘Climate Change and Governance in Indonesia and the Caribbean: A Pilot Program on Marine Protected Areas’, dat in januari 2021 van start gaat.

Geselecteerde publicaties

Experts beyond Discourse: Women, Islamic Authority, and the Performance of Professionalism in Malaysia. American Ethnologist 46, 2 (2019).

Becoming Better Muslims: Religious Authority and Ethical Improvement in Aceh, Indonesia (Princeton University Press, 2018).

Co-edited with Daan Beekers. Straying from the Straigh Path: How Senses of Failure Invigorate Lived Religion (Berghahn, 2018).

Living in a Makeshift World? Mobility, Temporariness, and Everyday Life in Indonesia. Visual Anthropology Review 31, 2 (2015).

Co-edited with R. Michael Feener and Annemarie Samuels. Islam and the Limits of the State: Reconfigurations of Practice, Community and Authority in Contemporary Aceh (Brill, 2015).

Voor meer publicaties, zie mijn website: www.davidkloos.nl.