[email protected]

071-5272470

Traag, Dr. Vincent

Vincent Traag is als postdoc verbonden aan het KITLV, waar hij werkzaam is op het Elite Network Shifts (ENS) project. Door gebruik te maken van gedigitaliseerde krantenartikelen, beoogt het project veranderingen in de elite van Indonesië te analyseren. Traag maakt hierbij gebruik van het perspectief van complex networks om de structurele patronen en de dynamiek van netwerken van elites te bestuderen.

Traag behaalde een Master in sociologie (2008) aan de Universiteit van Amsterdam, maar studeerde ook informatica, wiskunde en filosofie tijdens zijn studie. Hij heeft vervolgens een promotietraject in de toegepaste wiskunde afgerond (2012) aan de Université catholique de Louvain in België. Zijn proefschrift richt zich op complexe netwerken. Hij behandelt hierin het detecteren van groepen in grote netwerken, en de evolutie van samenwerking in combinatie met social balance theorie.

De onderzoeksinteresses van Traag omvatten sociale (complexe) netwerken en sociale dynamica, met een nadruk op conflict. Naast methode ontwikkeling, betracht Traag een wiskundige, formele benadering van sociologische vraagstukken te gebruiken, met toepassingen in diverse gebieden zoals internationaal conflict, discursieve strijd en de menselijke mobiliteit, en blijft open voor andere uitdagingen. Zijn onderzoek is gepubliceerd in hoog aangeschreven tijdschriften zoals Scientific Reports, PLoS ONE en American Sociological Review.

Geselecteerde publicaties

(with G. Krings G and P. van Dooren), ‘Significant scales in community structure.’ Scientific Reports 3:2930 (2013).

(with P. van Dooren and P. de Leenheer), ‘Dynamical Models Explaining Social Balance and Evolution of Cooperation.’ PLoS ONE 8.4 (2013): e60063.

(with Y. Lupu Y), ‘Trading Communities, the Networked Structure of International Relations, and the Kantian Peace.’ Journal of Conflict Resolution 57.6 (2013):1011–1042.

(with J. Bruggeman and J. Uitermark), ‘Detecting Communities through Network Data.’ American Sociological Review 77:6 (2012):1050–1063.

(with J. Bruggeman. ‘Community detection in networks with positive and negative links.’ Physical Review E 80:3 (2009): 036115. 

Klik hier voor de volledige publicatielijst (in PDF).

Gerelateerde projecten
Gerelateerde links